Van stamelende zenuwpees naar vlotte presentator.

UDS-Symposium-42
Bron 

Wie had dat gedacht? In mijn eerste jaar van de uni stond ik nog met bibberende knietjes in de wc vlak voordat ik een presentatie moest geven. ’s Ochtends valeriaan in m’n thee, want daar zou je rustiger van worden. Vlekken in m’n nek, dus vooral die sjaal niet vergeten. En toch stond ik gisteren voor een zaal van pak-‘m-beet 70 man een praatje van 10 minuten te houden.

Of ik zenuwachtig was, werd me gevraagd door klasgenoten. ‘Neuh, valt wel mee,’ antwoordde ik. Hoewel ik de avond ervoor nog even een stressmomentje had, waren de zenuwen inmiddels redelijk onder controle. Ik had m’n lievelingsjurk aan, m’n nieuwe schoenen, m’n haar was niet al te pluizig.. perfect. Waar deze zelfverzekerdheid opeens vandaan kwam? Ik weet het ook niet precies.. Oefening baart kunst zegt men, en dat is hier waarschijnlijk ook de truc geweest.
Ik heb nooit van presentaties gehouden. Ik klapte dicht, werd knalrood, hart in m’n keel, bibberende handjes, de hele mikmak. Toen ik voor het eerst een presentatie in het Engels moest doen (max. 5 minuten over een onderwerp dat je zelf mocht kiezen) was ik doodsbang en wilde ik me liever ziek melden dan voor die verdomde klas staan. Maar op de een of andere manier werd het telkens iets makkelijker. Heel iets maar hoor, want na elke presentatie was ik blij dat ik weer mocht gaan zitten.

En dan toch, na duizend hartverzakkingen en zenuwinzinkingen, bood ik doodleuk aan om de eindpresentatie te doen van de Utrecht Data School, een vak wat ik afgelopen blok heb gevolgd. Ik wist dat als ik het niet zou doen, ik balend in de zaal zou zitten.. als je zoveel tijd in een project hebt gestoken dan is het ook leuk om het gezicht te zijn dat het uiteindelijk vertelt. En zo geschiedde en stond ik in het nieuwe Stadskantoor ons verhaal over liefdesuitingen op Twitter te vertellen. Het publiek deed leuk mee, lachte om mijn grapjes en ons onderzoek werd volgens mij goed ontvangen. Hoera!

Nu kan ik de hele wereld aan.

Related posts: