Van steil naar krullen: mijn ‘curly girl method’ routine

Eind 2019 besloot ik door het leven te willen als curly girl. Maar ja, dat wil elke vrouw met steil haar weleens. Ik had echter het idee dat het wel eens écht zou kunnen werken. Er ging namelijk een tijd aan vooraf waarin mijn haar een soort identiteitscrisis had: de achterkant wilde graag krullen en de voorkant was altijd steil. Ik grapte altijd dat m’n haar precies 50/50 mijn vader en moeder was: mijn vader heeft namelijk een bos krullen en mijn moeder heel steil haar. Toen ik op het internet las over the curly girl method en de verbazende transformaties zag was ik dan ook enthousiast om het te proberen. Wie weet!


Wat houdt de Curly girl methode in?
De ‘CG methode’ houdt in dat je bepaalde ingrediënten in je haarproducten vermijd, namelijk: siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Daarnaast hoort er een hele rits aan manieren om je haar te wassen, drogen en stylen bij. Het idee is dat je op die manier beter voor je haar zorgt waardoor het beter gaat krullen. Ik doe deze methode nu zo’n 3 maanden.

Er zijn vervolgens heel veel verschillende manieren om de CG method te volgen: je kunt stoppen met shampoo en je haar met conditioner wassen (no poo) of je kunt het met een milde shampoo zonder sulfaten wassen (low poo). En daarnaast kun je je producten aanbrengen met de ‘praying hands’-techniek, ‘ropen’, ‘squishen’.. en dan moet je ook nog rekening houden met proteïne versus vocht, of je fijn of dik haar hebt en hoe poreus je haar is! Kortom: je moet je even inlezen. Mijn haar zat niet direct zoals het nu zit, dat heeft héél veel wasdagen geduurd. De eerste maanden zal je haar nog niet zitten zoals je wil, dus houd daar rekening mee. 

Waar begin je in hemelsnaam? 
Ik heb dat gedaan door een aantal blogs te lezen en Youtube video’s te bekijken. Omdat die er al in overvloede zijn ga ik niet zelf nóg een keer uitleggen, maar link ik hieronder naar een aantal beginpunten en vertel ik daarna hoe ik zelf m’n haar was en style. 

Dit zijn (CG-proof) producten die ik gebruik (ik noem ze ook in de tekst)

Oké, nu ben ik wel benieuwd hoe jij dan je haar wast!
 
Pre-stap 1

Voordat je begint aan de CG method is het tijd voor een ‘final wash’. Als je hiervoor wel siliconen gebruikte moet je die er nog even goed uitwassen. Hiervoor pak je een shampoo mét sulfaten maar zonder siliconen, parabenen etc. Een optie hiervoor is de Europrofit shampoo van de Kruidvat geschikt (lekker budget!). Ik heb mijn final wash gedaan met een shampoo die ik nog had liggen en waarvan ik de ingrediënten gecheckt hebt. Voilà, je haar is schoon en nu gebruik je alleen nog maar CG-proof producten!

Oké, daar gaan we! Onderstaand proces kost me ongeveer 25-30 minuten.

Stap 1:
Ik heb m’n haar lange tijd gewassen met de L’oréal Botanicals Rich infusion Saffloer shampoo (omdat ik die nog had liggen en die al geen siliconen bevat), maar gebruik sinds kort ook As I Am Naturally Curl Clarity Shampoo omdat die ook geen sulfaten bevat en dus minder je haar uitdroogt. Dit doe ik met m’n hoofd op de kop zodat je haar naar beneden hangt. Dan spoel ik alle shampoo uit.
 
Stap 2:
Dan is het tijd voor conditioner. Ik gebruik hiervoor de L’oréal Botanicals Rich infusion saffloer conditioner, ofwel Dr. Botanical manuka honey conditioner, ofwel Giovanni L.A. smooth as silk conditioner. Het ligt een beetje aan waar ik op dat moment zin in heb en welke andere producten ik gebruik. Ik ‘rake’, ofwel ‘kam’ de conditioner door m’n haar met m’n vingers waarbij ik ook voorzichtig knoopjes eruit haal. Let op: hierna kam of borstel ik m’n haar helemaal niet meer, dus dit is een belangrijke stap om je haar te ontklitten. Omdat ik nog een leave-in gebruik spoel ik alle conditioner uit, maar je kunt er ook voor kiezen om een beetje te laten zitten.
 
Stap 3:

Nu is je haar helemaal ontklit en als het goed is hangt het nu naar beneden in zogeheten ‘clumps’ ofwel slierten. Ik zorg dat m’n haar nog steeds heel nat is en doe dan wat Curls blueberry bliss leave-in op m’n hand. Dit ‘glaze’ ik over mijn haar heen zodat het product overal zit. Dan pas ik de ‘squish-to-condish’ techniek toe: je voegt water toe in je hand en knijpt het product in je haar. Dit doe ik een ongeveer 10-20 keer terwijl ik een beetje water via m’n hand blijf toevoegen.

Stap 4:
Tijd voor gel! Ik was in het begin echt huiverig om gel in m’n natte haar te smeren, maar: het werkt écht. Ik pak een flinke dot Giovanni L.A. Strong hold gel en ‘glaze’ dat over de ene kant van m’n haar. Ik doe hetzelfde aan de andere kant. Dan ga ik weer ‘squishen’, mét veel water. Het geheim is dat je dit echt lang doet, gerust 5 minuten. Je gaat door totdat je de gel niet meer voelt in je haar. Hier merk ik dat m’n haar echt begint te krullen.

stap 5: Ik doe m’n haar 5 minuten in een ‘plop’. Dat is een bepaalde manier om je haar uit je gezicht even te laten drogen door het in bijv. een oud t-shirt op te binden. Ik doe dat met een oud oversized katoenen t-shirt. Lees hier hoe je moet ploppen. Ik doe dit 5 minuten.


Stap 6: Ik pak m’n föhn met een diffuser-stuk. Ik heb geen speciale föhn, ik heb er gewoon één gekocht met goede recensies haha. Als je heel veel haar hebt is het misschien fijn om er eentje te kiezen met een grote diffuserkop. Ik merk echt dat het heel veel verschil maakt voor m’n krullen als ik m’n haar diffuse. Ik droog het tot het ongeveer 80% droog is via de ‘pixie diffuse’-methode.
 
Stap 7: Oké, de laatste stap (we zijn er bijna!). Ik clip met wat kleine clipjes mijn haar op bij mijn wortels, zodat het niet plat tegen m’n hoofd geplakt zit. Kijk hier hoe dat moet. Dan laat ik het tot 100% (niet meer aan je haar zitten!) drogen voordat ik de harde gel uit m’n haar crunch, et voilà! 
 
Ja hallo, dit duurt me echt veel te lang. Is er ook een kortere versie?
Veel mensen denken (of hopen) dat je met minimale moeite maximale winst krijgt. Dat is met de curly girl methode zeker niet het geval (sorry). Het kost veel tijd om je haar te leren begrijpen: wat voor haar heb ik, wat heeft het nodig, welke ingrediënten werken wél en welke niet? Dat is een proces van trial and error en duurt zeker enkele maanden. Ook moet je de technieken simpelweg oefenen! Ik vind dat zelf een leuk proces: ik kijk nu op al m’n beautyproducten wat voor ingrediënten erin zitten en wat het nut is van die ingrediënten!
Het tijdbesparende nieuws: ik was mijn haar nog maar 2 (heel soms) 3 keer in de week, en hiervoor om de dag. Dat scheelt tijd en moeite! Het langst ben ik bezig met het diffusen van m’n haar (zeker 10 min) dus je wint tijd als je dat overslaat. Voor mij is dat wel een cruciale stap om het goed te laten krullen, dus ik heb het er graag voor over.

Ik heb extreem steil haar en ik wil ook tips :(

Ik denk eerlijk gezegd dat het voor iedereen goed zou zijn om wat van deze curly girl tips te gebruiken! Een groot deel is namelijk het beter leren kennen van jouw haar en wat het nodig heeft. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, hier drie tips:

  • Kijk eens naar de ingrediënten in je haarproducten. Was je het met heftige sulfaten? Of zit er de uitdrogende alcohol ‘alcohol denat.’ in? Misschien is het dan waard om eens te kijken naar producten die je haar hydrateren ipv uitdrogen.
  • Stop met het drogen van je haar met een ruwe handdoek. Een katoenen shirt absorbeert net zo goed en is veel zachter voor je haar. En dat betekent minder pluis!
  • Slaap op een satijnen of zijden kussensloop! Je haar zal minder afbreken en beter zitten in de ochtend!

Tot slot een disclaimer: deze foto’s zijn allemaal van mijn ‘wasdag’. Na het wassen en stylen zoals bovenstaand zit m’n haar het krullerigst! De tweede en derde dag doe ik dan een ‘refresh’, maar het wordt niet meer zo krullerig als de eerste dag. Je kunt me dus ook prima met een pluizerig, ontploft kapsel spotten: dan is het waarschijnlijk m’n 3e of 4e haardag ;)

 

Related posts: