Vijf dingen die me opvallen in Australië

 alphabet

Als je naar een ander land verhuist lees je je natuurlijk even in in de cultuur. Maar er zijn altijd alsnog kleine dingen die je nergens leest maar die je wél opvallen als buitenstaander. Ik schreef vijf dingen voor jullie op die je vast nog niet wist over Australië en haar inwoners en die je ultiem voorbereiden als je zelf de oversteek eens wilt maken!

1. De meeste mensen weten dat ze in Australië links rijden, maar wat ik zelf niet had verwacht is dat iedereen ook echt links georiënteerd is. De eerste week liep ik constant tegen mensen aan omdat ik me naar rechts bewoog als ik iemand op de stoep tegenmoet liep. De Australiër gaat echter naar links, en dan kom je dus in zo’n oneindig ‘ho, ja oh sorry nee ja ik ga wel, oh jij gaat ook, shit eh OK IK GA NU NAAR LINKS’-dansje. Ook met rijen langs een balie loop ik steevast de verkeerde kant op.. val ik toch weer door de mand als immigrant.

2. De Europese fashion heeft Australië nog niet helemaal bereikt. Zo dacht ik even vet hip te zijn in mijn flared jeans, maar ik ben letterlijk de enige persoon die ik heb gezien met een wijde pijp. En dat terwijl in Nederland bijna je best moet doen om niet elke tien meter tegen een hip instagrammeisje met fluwelen wijde pijpen aan te lopen. Ook polo’s (je weet wel, die dingen die mensen droegen in 2005), zijn hier ontzettend hip. Tot mijn verbazing zie ik hier regelmatig jongeren lopen met een oversized, gestreepte polo. Gelukkig hebben ze het ‘kraagje-over-kraagje’ fenomeen dan weer niet overgenomen uit Nederland.

3. Soms voelt het even alsof je in een Engelse private school-film beland bent. Je ziet namelijk overal om je heen meisjes en jongens in hun school-uniform! Misschien was dit nog wel de grootste cultuurschok, want in Nederland zie je dat natuurlijk nauwelijks. Op elke trein of tram waar je instapt rond het beginnen en eindigen van de schooltijden zie je meiden met rokjes en witte blouses en jongens in een net, donkerblauw of -groen pak. Ik krijg er echt Wild Child flashbacks van. Ook opvallend: met tien graden en regen lopen deze meisjes gewoon met blote benen! Geen wonder dat ze klagen over de koude winters in Melbourne..

4. Er zijn hier heel. veel. Aziaten. Op zich is het natuurlijk logisch: we zijn immers veel dichterbij Azië dan elk ander continent. Toch had ik het niet verwacht toen ik naar Australië verhuisde. In de CBD, ofwel het centrum van Melbourne, stikt het letterlijk van de Aziatische restaurants, supermarkten en beauty stores met hippe Japanse maskertjes. En hoewel je wellicht denkt aan het stereotype (een buslading Japanners met een te dure camera om hun nek), is niets minder waar. Deze mensen wonen allemaal gewoon in Melbourne! Bijkomend voordeel zijn de vele dumpling en pho-zaakjes, jammie!

5. Als je denkt dat Amerikanen in hun eigen Engelse bubbel leven.. Australiërs kunnen er ook wat van. Zo ging ik afgelopen week met mijn overleden macbook naar de repair shop. De man bekeek mijn laptop en zei:

‘Wait, do you have the same keyboard as we do?’
‘Yes, I think only France has ‘azerty’, but the rest has the ‘qwerty’ keyboard’, zei ik.
‘So.. you don’t have any other letters in your alphabet?’, vroeg hij, ietwat geschokt.
‘No..’, antwoordde ik.
‘So you have the same alphabet as us!? That’s amazing!’ Met oprechte verbazing en blijdschap keek hij me aan.

Ja, beste man. Wij hebben inderdaad hetzelfde alfabet. Zucht.
Ik heb ook iemand ontmoet die dacht dat we in Nederland twee-talig worden opgevoed. Toen ik haar uitlegde dat we pas vanaf ons twaalfde Engels leren op school, knikte ze begrijpend en zei toen: ‘Aah.. but you do speak English like.. all the time right?’. Helaas moest ik haar weer teleurstellen: ‘Ehh no, we have our own language so we don’t really speak English to each other..’ Ach, ik zal het maar opvatten als een compliment!

Related posts: