De menstruatiecup: mijn ervaring.

organicup-1

Woensdagavond 23:58
Vlak voordat ik (na het bingewatchen een nieuwe serie) besluit dat het echt verstandiger is om te gaan slapen, is daar het welbekende gevoel: de vloed, mijn ‘tijd van de maand’, het rode feest. Hoewel ik altijd wel blij ben met m’n ongesteldheid (een van de wonderen van het vrouwzijn, mensen!) ben ik nu een beetje extra excited, want er ligt een… menstruatiecup op me te wachten! ‘Een wat?’ vraag je je nu misschien af? Een menstruatiecup! De toekomst! Het nieuwe groene (maar nog steeds rode) menstrueren! Kort gezegd: een siliconen flexibele cup die het bloed vanbinnen opvangt en die je dan leegt in de wc. Klinkt een beetje vies, maar weetje.. iedereen die weleens een gebruikte tampon op de wc-vloer heeft zien liggen in een openbare toilet weet beter..

Dus op die woensdagavond ren ik naar de badkamer, pak ik m’n cup en ga ik zelfverzekerd de strijd aan. De bekende ‘ ‘C-vouw’ van de cup zit inmiddels in m’n vingers en als een volleerd menstruatiecupinbrenger (leuk voor galgje), ga ik aan de slag. Ondanks de vouw blijkt het nog enige moeite het ding in te brengen, maar na wat kontgewiebel en buikspieraanspanningen (ben ik de enige die dat doet?) denk ik dat de cup zit. Hij moet vanbinnen uitklappen, maar de verwachte bitchslap aan de binnenkant van m’n vagina blijft uit. Gelukkig? Of zit ‘ie gewoon niet goed? Ik voel me weer even een tiener die voor de eerste keer een tampon probeert in te brengen en zich wanhopig afvraagt hoe die (mini-)tampon óóit gaat passen. Ik hoop dat het ook voor de cup geldt dat m’n lichaam gewoon even moet wennen aan het gevoel. Ik leg een handdoek op bed neer voordat ik ga slapen.
Donderdagochtend 08:51
Na negen uur word ik wakker en ben ik opgelucht dat de handdoek droog is. Missie geslaagd! Als ik naar de wc ga om de cup eruit te halen blijkt hij ’s nachts een stukje dieper te zijn geklommen, waardoor het steeltje moeilijker te pakken te krijgen is. Maar, dankzij tips van het internet, weet ik dat ik een beetje moet persen en dat ik ‘m dan makkelijker naar beneden kan krijgen. Na vijf minuten in een squathouding boven de wc te hebben gestaan zijn m’n benen echter behoorlijk moe en besluit ik het maar in de douche te doen, desnoods zittend. Wat een sport dit. Gelukkig gaat hij er onder de douche makkelijker uit, en haal ik ‘m – zonder te morsen! – eruit. Wow, bloed in een bakje!
Het is minder dan ik had verwacht. Tampons geven toch een beetje een verdraaid beeld omdat ze alles opslurpen wat er vanbinnen vochtig is. Ik ruik er stiekem even aan (ja sorry) en tot mijn verbazing is het geurloos. Ja mensen, het eerste grote voordeel van de cup: het stinkt niet!
organicup-2
Vrijdag 14:20
We zijn twee dagen verder en ik zit inmiddels helemaal op één lijn met m’n cup. Het fijnste eraan is dat je er nauwelijks aan hoeft te denken: twee of drie keer vervangen per 24 uur is (voor mij) voldoende. Daarnaast: geen vieze touwtjes en helemaal geen lekgevaar.
Zaterdag 13:00
Ik ben op m’n werk en heb opeens het gevoel dat ik aan het doorlekken ben. Paniek! “Geen lekgevaar,” dacht ik gister nog enthousiast.. Ik mompel naar m’n bazin dat ik écht even naar de wc moet – vrouwen onder elkaar snappen dat – en ik haast me snel de drukke winkel uit. Gelukkig blijkt er niets aan de hand, al zit de cup me niet lekker. Ik doe de cup nog 3 keer opnieuw in, maar op een of andere manier is zaterdag niet m’n dag. Als ik thuis ben sla ik er wat Youtube filmpjes op na en krijg ik wat tips over hoe je zorgt dat de cup vacuum trekt. Ik probeer een andere vouw en probeer er extra op te letten dat hij echt uitklapt. Het enthousiasme is me, nadat ik voor de 7e keer de cup uit- en weer ingebracht heb, even ontgaan.

Zondag 17:00
De laatste dag van m’n ongesteldheid, en gelukkig lijken de cup-goden vandaag weer aan mijn kant te staan. Het voordeel van een cup is dat je ‘m ook op lichte dagen in kan houden (en dan gerust een hele dag). Dan zit er gewoon minder in! Ik vond dat met tampons altijd wel een gedoe: grote voor de eerste dag, normale voor de middelste dagen en dan eigenlijk nog kleine voor de laatste dag. Het kwam er op neer dat ik altijd minstens vijf tampons bij me had; in jaszakken, tasjes en binnenzakken. Ook vriendlief had – just in case – altijd een paar tampons op zak (het is regelmatig voorgekomen dat hij plotseling een tampon tevoorschijn haalde voor een vrouwelijk commissiegenootje of vriendin in nood. Wat een man.) Anyway, met de cup is er maar één ding wat je bij je moet houden. Easy does it!

Conclusie
Oké, dan de conclusie. Volgens Organicup gaat 8 uit de 10 vrouwen niet meer terug naar tampons na het proberen van de menstruatiecup. Dat snap ik wel: het voelt schoner, je hoeft maar één ding mee te nemen en je hebt er weinig omkijken naar. Dat laatste is echter wel met een kanttekening, want je moet het wel even een kans geven. Dat kan betekenen dat je gefrustreerd boven de wc hangt omdat dat ding maar niet uit wil klappen, of dat je met stresszweet op je bovenlip na vijf minuten de cup er nog steeds niet uitkrijgt. Maar, hierbij mijn tip: ontspan! Zodra je even diep ademhaalt en je spieren daaronder laat ontspannen, is het stukken makkelijker. Ik weet dat veel vrouwen bang zijn voor het schoonmaken van de cup en dat dat dan niet kan in openbare toiletten bijvoorbeeld. Je hoeft hier eigenlijk niet bang voor te zijn, omdat je de cup maar zo weinig hoeft te wisselen. De meeste dagen verwisselde ik ‘m ’s ochtends en ’s avonds, verder niet! Ben ik zelf één van die 8 vrouwen die niet meer teruggaat? Ja, zeker! En ik daag jou uit om het ook te proberen! Kunnen we hopelijk met z’n allen het milieu een handje helpen door wat minder tampons en maandverband weg te gooien :)

Tot mijn spijt zijn ze nog niet te koop bij echte winkels (nee, ook niet bij de Ekoplaza, daar hebben ze de cups ook alleen online), maar er zijn tientallen websites waar je ze kan kopen. Ik heb de Organicup geprobeerd, maar je hebt ook de Mooncup, Divacup, Softcup.. volgens mij maakt het niet heel veel uit welke je kiest. Je moet alleen even letten op welke maat je kiest, vaak is er een verschil tussen of je al bevallen bent van een kind of niet. Laat me weten als je er een geprobeerd hebt, ik ben benieuwd!

Related posts: