Goede voornemens in Zweden


Hoewel ik niet aan goede voornemens doe op 1 januari (iedere dag is immers een nieuwe dag, waarom kun je alleen op 1 januari ergens mee beginnen of stoppen?), heb ik wel wat goede voornemens bedacht voor mijn 5 maanden in Zweden. Komt-ie:

1. Thee leren drinken zonder suiker
De meeste mensen kennen mij als suikerverslaafde. 2 schepjes suiker in de koffie, minstens 1 in een kop thee. Als je het vergelijkt met vroeger ben ik al ver gekomen, want toen dronk ik altijd suiker met thee (mam, hoe heb je dit zo ver kunnen laten komen?). Anyway, na talloze pogingen te minderen met de suiker, ben ik in Zweden eindelijk op het goede pad. Hier drinkt men liters thee (dat krijg je met Engelsen en Ieren) en omdat er geen suiker was, móest ik wel. Helaas vond ik gister een pak met suikerklontjes in de kast en ik kon mezelf niet bedwingen. Zo slecht, maar o zo lekker.

2. Normaal blijven eten
Ik besef me dat ik altijd best fancy kook in Nederland. Hier eten sommige mensen serieus pasta met tomatensaus en knakworsten als avondeten. Of met alleen zalm en roomsaus. Groente.. anyone? Ik moet toegeven dat ik ook al een paar slechte maaltijden heb gegeten (wat dacht je van de random combinatie gehaktballetjes-champignons-toast met gebakken ei?) maarrr ik probeer zoveel mogelijk mijn normale eten te maken. Ik mis alleen goedkope kip (dat kun je hier alleen goedkoop kopen in kilozakken uit de diepvries) en Ketjap manis. Kan iemand dat even langsbrengen anders?

3. Blijven bewegen
Met normaal 2x per week roeien en zo’n 80/90 km fietsen per week (ja, ik heb een app die dat bijhoudt) ben ik redelijk actief. Nu ik niet meer kan roeien en de sneeuw ervoor zorgt dat ik liever binnen blijf, moet ik natuurlijk wel een beetje in shape blijven. Fietsen doe ik ook niet zoveel meer, want alles is dichtbij en van de heuvels hier word je als fietsende Nederlander spontaan depressief. Dit voornemen gaat het beste want ik ben afgelopen week braaf twee keer naar de gym geweest. Nu nog volhouden.

4. Genieten
En ach, mocht alles falen, dan is er altijd nog dit voornemen. Genieten! Lund voelt tot nu toe als een soort vakantie vol met leuke mensen, feestjes, sightseeing en filmavonden. Hoewel ik weet dat de drukte van de studie nog gaat komen, hoop ik ook dat dit zoveel mogelijk blijft. Lekker een paar uur op iemands vloer zitten en liedjes luisteren in allerlei verschillende talen, tientallen films kijken, Belgische chocola eten, met -6 graden twintig minuten naar huis lopen na een feestje, Frans praten omdat het kan, nieuwe mensen ontmoeten en heel. veel. genieten.

Related posts: