Het leed dat winkelen in Australië heet

“They’re not like us,” hoofdschudde Kristin, mijn Duitse hostelgenoot. Waar Nederlanders en Duitsers goed gedijen in een wereld van efficiëntie en precisie gaat het er down-under wat anders aan toe. Ik had net mijn frustratie geuit over het Gumtree-bericht (de aussie versie van Marktplaats) van een vrouw waar ik een ‘queensize’ bed van had gekocht. “Wat zijn precies de afmetingen in cm?” vroeg ik, zodat ik alvast wat lakens kon kopen. “It’s a queensize bed,” reageerde de vrouw kortaf. Zuchtend riep ik tegen Kristin dat dat toch niet mijn vraag beantwoordde. Inderdaad, ze zijn niet zoals wij.

Eenmaal bij de Target, een soort hele grote winkel waar ze alles verkopen (een soort V&D misschien, r.i.p.) werd me al snel duidelijk dat je aan het label ‘queen’ genoeg had om lakens te kopen. Waar ze in Nederland moeilijk doen met precieze afmetingen, is in Australië alles gewoon single, double, queen of king. Simpel zat, zou je denken. Maar al snel begonnen de tientallen schappen met beddengoed me te duizelen. Sommige waren voor kinderen, sommige waren van een heel luxe materiaal waardoor ze onbetaalbaar waren, en sommige waren in de uitverkoop. In plaats van dat Target dit handig bij elkaar zet, stond het letterlijk allemaal door elkaar. Na pakweg vijftien minuten had ik een dekbedovertrek gevonden wat me wel aanstond. Oké, nu nog een hoeslaken. Voor de twee meter hoge muur met hoeslakens werden m’n ogen wederom groot. Fitted sheets of flat sheets? Ik bestudeerde de verpakking om erachter te komen wat het verschil was, maar nergens stond dat eigenlijk uitgelegd. Noodgedwongen benaderde ik een Target-medewerkster.
“Can I ask you something?”, vroeg ik.
“Sure, but I’m probably not the right person..” zei ze weifelend terug. Ik lachte even, denkend aan mijn waarschijnlijk zeer domme vraag. Mijn vermoedens bleken waar te zijn, een fitted sheet heeft een elastiek en de flat sheets niet. Waarom iemand een hoeslaken zou kopen zonder elastiek is mij totaal onduidelijk, maar goed, in Australië zijn ze erg populair.. (navraag bij een aussie deed blijken dat mensen in de zomer ónder een flat sheet slapen, in plaats van onder een dekbedovertrek. A-haaa!)

Vervolgens ging ik op zoek naar een fietspomp om mijn zachte band mee op te pompen, maar dat resulteerde in een pláttere band (ja, vraag me ook niet hoe) en enorm veel frustratie over de fietsvriendelijkheid van Australië, maar daar moet ik maar een losse blog aan wijden ;)

Inmiddels ben ik in m’n nieuwe huis getrokken, waar het hoeslaken en het dekbedovertrek gelukkig beeldig staan. Daarover snel meer!

Related posts: