De schoonheid van Amsterdam.

amsterdam gracht
Ik was nooit zo’n fan van Amsterdam.. vergeleken met Utrecht vond ik het maar groot, luid en toeristisch. Met op elke straathoek een souvenirswinkeltje, een coffeeshop en 100 toeristen was Amsterdam toch niet aan mij besteed. Nee, doe mij maar de mooie, rustige straatjes van Utrecht, die slechts een handjevol toeristen pas gevonden hebben. Toch ben ik de afgelopen tijd regelmatig in Amsterdam en nadat ik gister heb meegedaan aan een free walking tour van 3 uur (als enige Nederlander), ben ik tóch wel een beetje verliefd geworden op onze hoofdstad..
De foto’s die ik maakte laten wel zien waarom!

amsterdam gracht 1

Belle, één van m’n goede vriendinnen uit Lund, was ditmaal op bezoek in Nederland. Na mijn tripje naar Dublin een aantal weken terug wilde ze toch nog wel heel graag ook naar Nederland komen voordat ze weer uit Europa zou vertrekken. Hoera!
Na eerst een dagin Utrecht rondgelopen te hebben (met bijbehorende oliebol en kroket) vierden we ’s avonds Sinterklaas met wat vrienden van Orca. En de volgende dag was het tijd voor Amsterdam! We wilden eerst naar een museum (ik ben zelf ook nog steeds niet in het Rijksmuseum geweest), maar die bleken behoorlijk duur. Stom dat studenten bijna nooit korting krijgen! Wel vonden we een free walking tour die om 14:15 begon op de Dam. In Stockholm – waar ik ook met Belle was – hebben we alle tours gedaan die er waren haha, dus we waren meteen enthousiast voor deze! We waren iets eerder in Amsterdam dus haalden nog eerst een lekker sapje bij LITE/DARK (omdat alle hippe bloggers uit Amsterdam daar altijd heen gaan moest ik het ook maar eens proberen toch?) en een broodje bij een broodzaak, om vervolgens naar het Damplein te lopen.

amsterdam gracht 3

Onze gids was een Duitse kerel die al een tijd in Amsterdam woont en hij wist behoorlijk wat leuke dingen te vertellen. We liepen drie uur rond, kregen gratis kaas en de gids wees naar mij toen hij uitlegde hoe Maxima eruit ziet: ‘nou, ongeveer zoals zij: lang, blond, knap en met een stralende lach’, waarna ik verlegen aan iedereen uitlegde dat ik er dus absoluut níet als Maxima uit zie. Enfin, we eindigden in de mooie Jordaan en terwijl de avond viel huppelde ik bijna rond door de straten. Door het constante engels, alle toeristen en de tour was ik me zowaar een toerist in eigen land gaan voelen.

Uiteindelijk was het dus nodig om me een dagje als toerist door Amsterdam te begeven om de stad écht te gaan waarderen, iets wat ik helemaal niet had verwacht. Ik ben al ontelbare keren in Amsterdam geweest, ook in de onbekendere gebieden, maar dit keer was het toch wel erg speciaal.

Related posts: