’s Werelds lekkerste worteltjestaart – Recept

carrotcake

Toen ik in Zweden voor het eerst een hap nam uit de mörotsmuffin (carrotcake muffin) van de Espresso house was ik verkocht. Wat een smaak, wat een textuur, wat een topping. Je snapt dat ik sinds die dag regelmatig bij de Espresso house te vinden was om de lekkerste muffin ooit te nuttigen, en ook vrienden uit Nederland die me bezochten nam ik mee om ‘m te proeven. Sinds ik terug ben uit Zweden mis ik deze muffin dus enorm! Gelukkig vond ik een recept van een worteltjestaart die qua smaak toch wel héél dicht in de buurt komt…

De Nederlandse recepten die ik vond voldeden niet aan mijn wensen want er moest en zou kardamom inzitten, een kruid wat naast kaneel erg populair is in de Zweedse keuken. Gelukkig vond ik uiteindelijk het volgende (Zweedse) recept en probeerde ik het uit!

Recept van ’s werelds lekkerste worteltjestaart

De taart
– 3 eieren
– 3 dl kristalsuiker
– 3 dl bloem
– 1 theelepel vanillesuiker
– 3 theelepels bakpoeder
– 1,5 theelepel gemalen kaneel
– 1 theelepel gemalen kardemom
– Snufje zout
– 1,5 dl zonnebloemolie
– ± 250 gram geraspte wortelen

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Ik gebruikte een heteluchtoven dus zette hem iets lager, op 135 graden.
2. Mix de drie eieren met de kristalsuiker tot het goed gemengd is. Je hoort een redelijk luchtig mengsel te hebben.
3. Voeg alle droge ingrediënten aan het ei/suiker mengsel toe en vouw dit er voorzichtig doorheen.
4. Voeg de zonnebloemolie en geraspte wortelen toe aan het mengsel.
5. Vul een ingevette springvorm (ik gebruikte er een van 30 cm in diameter) met het taartmengsel.
6. Zet het in de oven voor 55 minuten. Als hij klaar is, prik dan met een stokje in de taart. Komt hij er droog uit? Dan is je taart gaar van binnen!
7. Laat hem in de springvorm afkoelen en begin met de topping.

De topping
– 60 gram zachte (room)boter
– 2 a 3 dl poedersuiker (ligt eraan hoe zoet je de topping wil)
– 1 theelepel vanillesuiker
– schil van 1 limoen
– 100 gram Philadelphia (de originele versie)

De topping maken is simpel: mix alle ingrediënten!

Sidenotes:
– In Nederlandse recepten wordt voor droge ingrediënten vaker grammen gebruikt in plaats van deciliters, maar omdat ik omrekenen te veel werk vond heb ik alles gewoon in een maatbeker gekieperd en deciliters aangehouden.
– Het mengsel voor de taart is heel nat door de olie – wat ik een beetje gek vond – maar dat hoort. Wees dus niet bang als het er niet uitziet als iets wat je eerder hebt gemaakt haha.
– In het oorspronkelijke recept stond 4 dl poedersuiker voor de topping, maar ik vond het zelf uiteindelijk wel heel mierzoet. Ik zou dus eerder 2 a 3 dl aanraden! Kun je het altijd nog wat zoeter maken als je dat wil.
– Zorg dat de boter heel zacht is, anders krijg je klontjes in je topping.

Ik was zelf heel erg tevreden met het eindresultaat, en mijn familie ook! Mijn vader noemde het ‘de lekkerste cake die hij ooit had gehad’ en m’n moeder at nog een tweede stuk. De taart is heel luchtig en heeft een kruidige smaak door de toevoeging van kardamom en kaneel. In combinatie met de frisse limoentopping is het absoluut een taart waar ik geen genoeg van kan krijgen!

Bron recept