Een ijskoud tripje naar Malmö en gezellige feestjes

Hoi!

M’n eerste weekend in Zweden was alles behalve saai. Waar ik eerst nog een beetje bang was dat ik zonder college nog niets te doen zou hebben, ben ik daar na dit weekend helemaal niet bang meer voor.

Op zaterdagochtend wilden we (ik en 6 van m’n huisgenoten) naar een nation gaan voor brunch (dat kost dan ongeveer 4 euro en kun je allerlei eten pakken), maar toen we er aan kwamen was het propvol. Maude kwam toen met de suggestie om een ‘arabic buffet’ te nemen, bij een of ander klein tentje in het centrum. Nadat we onze buikjes vol hadden gegeten ging een deel naar een examen, en een deel nog even via een goedkoop supermarktje richting huis. In dat winkeltje werd ik wederom in het Zweeds aangesproken.. ik moet de taal toch maar eens gaan leren. Om 15:00 had ik vervolgens afgesproken met de oude huisgenoot van Karen, ook een oud huisgenoot uit Utrecht, die afgelopen semester in Lund heeft gestudeerd (snap je ‘m nog?) Zij heeft haar fiets aan mij verkocht en ik moest ‘m nog even ophalen. Na een barre tocht van 20 minuten met de benenwagen (oh wat een vreselijk woord) kwam ik verkleumd aan bij het studentenflat. Gelukkig werd me, zoals het hoort door een Ierse gastheer, direct een kopje thee aangeboden om even op te warmen. Mijn fiets heb ik trouwens Mustafa gedoopt, omdat iedereen z’n fiets hier een naam geeft :P

’s Avonds, nadat ik wat Jamie Oliver had gekeken op tv (yay voor Engelse programma’s!) en dropjes had gegeven aan Fransen en Australiërs (hi-la-risch) gingen we naar een feestje in Spoletorp South (een studentenflat naast het onze). Toen we aankwamen ging iedereen alleen net weg naar een Nation, maar omdat we daar geen zin in hadden en de volgende dag vroeg op moesten bleven we daar gewoon chillen. Het is trouwens BYOB op elk feestje: ‘Bring your own booze’, en grappig is ook om te zien hoe iedereen zijn eigen (halflege) fles weer gewoon meeneemt als diegene weggaat. Gelukkig heb ik een hele kast vol alcohol (iets waar iedereen om moest lachen maar tevens jaloers op was) dus ik kan nog wel even door voordat ik naar de system bolaget (de Zweedse staatswinkel waar je alcohol kan kopen boven de 3,5%) hoef. Op het feestje heb ik nog even het beste staaltje dans wat Nederland kent laten zien: jumpstyle! Iedereen vond het heel indrukwekkend, ondanks dat het zo ongeveer de makkelijkste dans is ooit. Geef me één week en iedereen in dit flat doet aan jumpstyle.

Zondag stond ik vroeg op want ik ging mee met de Malmö tour! In de bus heen was het nog enigszins stil en de enige mensen die praatten waren mensen die elkaar al kenden van thuis (en dus ook praatten in hun eigen taal). Gelukkig vond ik bij onze eerste stop in de Ikea nog wat andere loners en samen gingen we koffie drinken en een rondje door de Ikea maken. Hier heb ik een wasmand, wat bakjes, een geurkaars (natuurlijk) en een poster van een illustratie van een rendier op een fiets (vond ik wel passen bij mijn kamertje hier) gekocht. Daarna deden we nog een tour door Malmö, waar we ook een stukje van de zee zagen, maar het was ZO KOUD. Het waaide ontzettend hard en het was echt vreselijk. Ik dacht telkens maar zo: arme Franse en Spaanse mensen.. voor jullie moet het pas écht koud zijn. Op het eind bezochten we een kasteel in Malmö, waar we een rondleiding kregen door een gids. Bij terugkomst in Lund moest ik nog op de fiets naar huis. Ik had verwacht dat het wat minder winderig zou zijn in Lund maar niets was minder waar: FREEZING! Iedereen keek ietwat verbaasd naar me toen ik nonchalant op m’n fiets stapte met al m’n Ikea goodies onder m’n arm. Ik zei nog stoer: ‘yeah I’m dutch, I can carry anything on a bike’, maar 10 meter later lag alles op de grond. Jammer weer.

’s Avonds hing ik wat op de bank met m’n huisgenoten en besloot ik spontaan om nog een feestje te bezoeken in Spoletorp South. Ik haalde mijn fles liquor 43 erbij en zei trots: ‘Look what I brought from the Netherlands!’. Helaas rinkelde er bij niemand een belletje, en tot nu toe zijn Spanjaarden de enige die het kennen. How can this? Iedereen vindt het wel heel lekker dus wellicht is het een tip voor de makers van liquor 43 om het ook in andere landen te gaan verspreiden :’) Het feestje was gezellig en ik heb weer wat mensen ontmoet en ik kwam zelfs wat mensen tegen die ik al eerder had ontmoet, woohoo I’m making friends. Je moet niet heel verlegen aangelegd zijn als je naar dit soort feestjes gaat, want de kans is groot dat de mensen waarmee je komt binnen no-time verspreid zijn over de kamer en jij alleen achterblijft met je waterflesje gevuld met een laagje liquor 43. Gelukkig is iedereen wel heel aardig en als je op iemand afstapt en je gewoon voorstelt heb je binnen de kortste keren weer wat nieuwe facebookvrienden. Een Chinees meisje vroeg me trouwens of ik wiet mee had genomen om hier te verhandelen hahaha. Wellicht zag ik er met mijn flesje likeur een beetje shabby/als een drugsdealer uit. Deze feestjes duren trouwens niet heel lang. Je gaat er vroeg heen en rond een uur of 1 gaan veel mensen of naar een Nation, of naar huis. Dat is dus prima te doen! Beter dan in Nederland waar je direct tot 5 uur ’s nachts doorgaat en dan geradbraakt wakker word..

En vandaag? Vandaag is m’n eerste collegedag! Ik heb eerst fika (koffie drinken, the swedes love it) met m’n nieuwe gender docenten en andere studente en daarna een introductie college. Daarna ga ik met Jere, mijn Finse huisgenoot en boom van een vent, naar de gym om te kijken hoe het werkt met de abbonnementen. Ik moet immers nog fit zijn als ik terug kom, kan ik direct de boot weer in! Ik heb ook zojuist een trip naar Lapland geboekt, die georganiseerd wordt door ESN (internationale studenten vereniging). We gaan met meerdere meisjes uit ons flat en het wordt ZO VET! Later meer daarover :)

Ciao!

Het kasteel in Malmö waar het museum in was gevestigd. 

Een klein pleintje in Malmö. Alles is hier zo schattig!

Woningen in de buurt van het strand. Echt vet, die stijl van de huizen daar! 

Related posts: